Tyraps, kabelbinders, tie-rips. Wat is het verschil?

Tyraps, kabelbinders, tie-rips. Wat is het verschil?

Er bestaat nog veel discussie omtrent de term: tyraps. Want wat is nou de juiste naam? Lees hier wat wikipedia over tyraps te vertellen heeft.

Tyraps

Een tyrap, ‘tiewrap’ (volgens Onze Taal de officiële Nederlandse schrijfwijze), maar ook vaak als tyraptie-rap of tie-rib geschreven en genoemd als ‘ladderstrip’, kabelbinder, ‘bundelbandje’, ‘bindbandje’, ‘trekbandje’, ‘snelbinder’, ‘colsonbandje’ of ‘sjorbandje’, is een type verpakkingsmateriaal, meest als een plastic riempje, dat in het bijzonder bedoeld is voor het snel en eenvoudig aan elkaar bevestigen van elektriciteitskabels. Tyraps zijn dus ideaal en makkelijk in gebruik.]

Ons assortiment tyraps bekijken? Klik hier om alle tyraps te bekijken.

Tyrap is de naam van het fabricaat Thomas & Betts

Tyrap is de naam van het fabricaat Thomas & Betts en staat ook op de bandjes. Omdat T&B er als eerste mee op de markt kwam, is de merknaam als soortnaam gaan fungeren. Maar ook Colsonbandje verwijst naar de fabrikant. Tyrap als eigennaam is dus onjuist, maar de Nederlandse spelling is dus wel tiewrap.

Langwerpig stuk nylon

De populairste variant is een langwerpig stuk nylon met aan een kant een geribbeld oppervlak en aan een uiteinde een opening waarin het andere, spitse uiteinde kan worden gestoken. Tyraps worden in verschillende kleuren verkocht. De witte versies zijn gevoeliger voor inwerking van ultraviolet licht en daardoor vooral geschikt voor gebruik binnenshuis. Buiten worden ze na verloop bros. De donker gekleurde tyraps zijn veel minder gevoelig voor ultraviolet licht en blijven buiten langer flexibel en sterk.

Meeste tyraps één keer te gebruiken

Zodra het spitse uiteinde eenmaal in het gat aan de andere zijde is gestoken en de eerste ribbel is gepasseerd, kan het niet meer worden teruggetrokken. Zo ontstaat een lus die alleen nog strakker kan worden getrokken. Zo kunnen kabels bijeen worden gehouden.

Tyraps als handboeien

Tyraps worden daarom ook ingezet als (reserve-)handboeien. Er bestaat zelfs een speciaal type handboei dat op tyraps is gebaseerd. Dit type staat bekend als PlastiCuffs en wordt onder meer gebruikt door het leger of door bijvoorbeeld de Mobiele Eenheid of arrestatieteams. Het gebruik van gewone tiewraps als handboeien, wat soms door overvallers wordt gedaan, is gevaarlijk doordat deze, door ze slechts een klein beetje te strak aan te trekken, de bloedsomloop kunnen afknijpen.

Er bestaat speciaal gereedschap om tyraps zo strak mogelijk aan te trekken en het daarna uitstekende deel af te snijden.De oorspronkelijke versie heeft een RVS lipje in de kop.

Hersluitbare tyraps

Ook zijn er tegenwoordig hersluitbare tyraps te koop. Deze tyraps kunnen dus worden hergebruikt. Klik hier om ons assortiment hersluitbare tyraps te bekijken.

 

Share this post