Tie-rips, Tie-Wraps, Kabelbinders, wat is het nou?
Er bestaat nog veel discussie omtrent de term: Tie-rips. Want wat is nou de juiste naam? Lees hier wat wikipedia over tie-rips te vertellen heeft.
Tie-wrap
Een tie-wrap, ’tiewrap’ (volgens Onze Taal de officiële Nederlandse schrijfwijze), maar ook vaak als tyrap, tie-rap of tie-rib geschreven en genoemd als ‘ladderstrip’, kabelbinder, ‘bundelbandje’, ‘bindbandje’, ’trekbandje’, ‘snelbinder’, ‘colsonbandje’ of ‘sjorbandje’, is een type verpakkingsmateriaal, meest als een plastic riempje, dat in het bijzonder bedoeld is voor het snel en eenvoudig aan elkaar bevestigen van elektriciteitskabels.
Klik hier om ons assortiment tie-wrap, tie-rips, kabelbinders te bekijken!
TY-rap is de naam van het fabricaat Thomas & Betts en staat ook op de bandjes. Omdat T&B er als eerste mee op de markt kwam, is de merknaam als soortnaam gaan fungeren. Maar ook Colsonbandje verwijst naar de fabrikant. Tiewrap als eigennaam is dus onjuist, maar de Nederlandse spelling is dus wel tiewrap.
De populairste variant is een langwerpig stuk nylon met aan een kant een geribbeld oppervlak en aan een uiteinde een opening waarin het andere, spitse uiteinde kan worden gestoken. Tiewraps worden in verschillende kleuren verkocht. De witte versies zijn gevoeliger voor inwerking van ultraviolet licht en daardoor vooral geschikt voor gebruik binnenshuis. Buiten worden ze na verloop bros. De donker gekleurde tiewraps zijn veel minder gevoelig voor ultraviolet licht en blijven buiten langer flexibel en sterk.
Zodra het spitse uiteinde eenmaal in het gat aan de andere zijde is gestoken en de eerste ribbel is gepasseerd, kan het niet meer worden teruggetrokken. Zo ontstaat een lus die alleen nog strakker kan worden getrokken. Zo kunnen kabels bijeen worden gehouden.
Tiewraps worden daarom ook ingezet als (reserve-)handboeien. Er bestaat zelfs een speciaal type handboei dat op tiewraps is gebaseerd. Dit type staat bekend als PlastiCuffs en wordt onder meer gebruikt door het leger of door bijvoorbeeld de Mobiele Eenheid of arrestatieteams. Het gebruik van gewone tiewraps als handboeien, wat soms door overvallers wordt gedaan, is gevaarlijk doordat deze, door ze slechts een klein beetje te strak aan te trekken, de bloedsomloop kunnen afknijpen.
Er bestaat speciaal gereedschap om tiewraps zo strak mogelijk aan te trekken en het daarna uitstekende deel af te snijden.
De oorspronkelijke versie heeft een RVS lipje in de kop.
Webshop met Tie-rips
Weten welke Tie-rips, Tie-Wraps, Kabelbinders wij verkopen?
Klik hier en neem hier een kijkje in onze webshop!