Kabelbinder; Plastic riempje voor het samenbundelen of vastmaken van objecten

Kabelbinder; Plastic riempje voor het samenbundelen of vastmaken van objecten

Een tiewrap of kabelbinder is een plastic riempje voor het samenbundelen of vastmaken van objecten, zoals kabelbundels. Het bandje is bedoeld voor eenmalig gebruik. Na het aantrekken kunnen er geen kabels meer bijgevoegd worden.

Schrijfwijzen en synoniemen kabelbinders

Volgens Onze Taal is ‘tiewrap‘ de officiële Nederlandse schrijfwijze. Het woord wordt ook geschreven als tie-wrap, tyrap, tie-rap of tie-rib. Alternatieve aanduidingen in het Nederlands zijn ‘ladderstrip’, ‘bundelbandje’, ‘bindbandje‘, ’trekbandje’, ‘snelbinder’, ‘colsonbandje‘ of ‘sjorbandje’.

TY-rap is de naam van het fabricaat Thomas & Betts en staat ook op de bandjes. Omdat T&B als eerste met dit product op de markt kwam, is de merknaam als soortnaam gaan fungeren. Maar ook Colsonbandje verwijst naar de fabrikant. Tiewrap als eigennaam is dus onjuist, maar de Nederlandse spelling is dus wel tiewrap.

Kabelbinders varianten

De populairste variant van de kabelbiner is een langwerpige strip nylon met aan een kant een geribbeld oppervlak en aan een uiteinde een opening met weerhaken waarin het andere, spitse uiteinde kan worden gestoken. De oorspronkelijke versie heeft een roestvrijstalen lipje in de kop. Deze kabelbinder is veel duurder dan een tiewrap die van zuiver plastic is.

kabelbinders zijn vaak wit of zwart, maar andere kleuren zijn ook leverbaar. Zo kunnen ze worden gebruikt om kabels met een kleurcode te merken. Er zijn ook kabelbinders waaraan een rechthoekig vlakje zit dat beschreven kan worden.

Werking en toepassingen kabelbinders

Zodra het spitse uiteinde eenmaal in de opening aan de andere zijde is gestoken en de eerste ribbel is gepasseerd, kan de strip niet meer worden teruggetrokken. Zo ontstaat een lus die alleen nog strakker kan worden getrokken. Om de kabelbinder te verwijderen, moet hij worden doorgeknipt. Het is daarna niet meer opnieuw bruikbaar, tenzij voor gebruik met een fors kleinere diameter.

Kabelbinders kopen?

Klik hier en bekijk ons uitgebreide kabelbinders assortiment.

 

 

Share this post